3 fysiska butiker
Snabba leveranser
Fri frakt över 500 kr
akgrasklippare.gif

Serva din åkgräsklippare

Det viktigste att tänka på när du använt din åkgräsklippare en hel säsong och det är dags att antingen ställa in den för vintervila eller göra den redo inför vintern. 

Här går vi igenom vad som bör bytas vid en service och hur man gör, men det skiljer sig från modell till modell och därför är det viktigt att du läser din manual som du fick med när du köpte din maskin. 

1. Det första är att rengöra din åkgräsklippare 
Använd en borste till att få bort eventuella jord- och gräsrester från hjul och underrede. Använd inte högtryckstvätt. Lös upp oljesmuts med kallavfettningsmedel och borsta rent knivarna. Gå igenom alla leder och smörj där det behövs. Leder som framhjulslagret är smorda med molybdensulfidfett, eftersmörj med samma typ av fett. Styr- och reglagevajrarna smörjer du istället med motorolja.
Du kan rengöra klippaggregatet med att spola vatten och gengöra med en borste för att få det helt rent, men tänk på att starta klippaggaregatet efter rengöring så att det inte kommer fukt in i lagrerna. 

2. Det andra steget är att byt tändstift
Vill du vara säker på att din åkgräsklippare startar varje gång så bör du byta tändstiftet efter varje säsong eller efter var 100:e användning. Byt tändstiftet genom att ta bort tändhatten och lossa på det gamla tändstiftet med en tändstiftsnyckel, skruva sedan i det nya och dra åt. På med tändhatten igen så är du klart. 

3. Det tredje steget är att byt oljefilter
Om det är en trycksmord motor sitter det oftast ett oljefilter, detta skall då bytas innan du byter olja för att vara säker på att all olja byts. Oljefiltret sitter skruvat så var försiktig när du skruvar loss det, skruva sedan dit det nya filtret och du är klar.

4. Byt motorolja 
Din trädgårdstraktor går som bäst om du byter oljan i motorn minst en gång per säsong, eller efter var 50:e timmes användning. Varmkör motorn i några minuter för att få den gamla olja tunn och lättare att tömma. Ta sedan bort tändhatten så att motorn inte kan starta. Placera ett kärl under motorns avtappningsplugg och ta sedan bort mätstickan och avtappningspluggen så att den gamla oljan kan rinna ut. Sätt tillbaka avtappningspluggen och dra åt. Därefter är det dags att fylla på med ny motorolja. Sätt en tratt i påfyllningsöppningen och fyll upp långsamt. Läs av oljenivån med mätstickan när du känner dig klar, rätt oljenivå är när oljan stannar mellan de två strecken. Tryck på tändhatten igen och kör motorn varm. Kontrollera att det inte läcker vid oljepluggen samt oljefiltret och kontrollera nivån igen när det gått en minut.

5. Byt luftfiltret
Ett igensatt luftfilter kan få motorn att gå dåligt, därför är det viktigt att kontrollera det med jämna mellanrum. Det bör bytas helt efter varje säsong eller efter var 100:e körtimme om du kör mycket. Fäll upp motorkåpan och lossa vreden till filterkåpan. Lyft ut det gamla och trä i det nya filtret i filterhuset. Sätt filterpatronen på plats och sätt tillbaka luftfilterkåpan.

6. Byt bränslefilter
Bränslefiltret bör precis som luftfiltret bytas en gång per säsong eller efter var 100:e körtimme. Öppna motorkåpan och skruva loss skyddskåpan. Flytta slangklämmorna med hjälp av en plattång. Dra loss filtret från slangändarna och tryck in det nya filtret, flytta sedan tillbaka slangklämmorna och skruva på skyddskåpan igen.

7. Kontrollera knivarna
För optimal klippning ska knivarna vara vassa och rotorarmen välbalanserad. Annars är risken att de sliter bort gräset istället för att klippa det. Ställ aggregatet i serviceläge (se bild nedan) eller palla upp maskinen och borsta rent och kontrollera att knivarna är vassa och hela. Behöver de slipas kan du lämna in dem i någon utav våra butiker, du kan också köpa nya knivar här på vår hemsida, under reservdelar. 

8. Det sista som ska göras i en service är att kontrollera däcken och remmarna 
Börja med att kontrollera remmarna genom att se så att de är hela och är utan skador, saknas det bitar från remmen eller om det är större sprickor, bör remmen bytas ut. 
Det sista är att kontrollera däcktrycket i alla däcken, ett lagom tryck i däcken brukar vara 0,8 – 1 bar.


Patrik_Service_rider.jpg

Liljekvists har fyra serviceverkstäder och du är välkommen att lämna in din maskin i någon utav våra verkstäder i Malmö, Ängelholm, Laholm eller Halmstad. 

Läs mer om service och priser här >

Glöm inte att ladda batteriet under vintervilan - se film för instruktion 


Vi säljer Husqvarna original reservdelar 

Husqvarna Servicekit Rider - Briggs & Stratton 3115
Husqvarna servicekit till gräsklippare med Briggs & Stratton motor: 3115. Servicekitet innehåller:  Luftfilter Bränslefilter Tändstift Motorolja, 1.4 L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Servicekit Rider/Traktor - Briggs & Stratton 4175/Endurance 4195
Husqvarna servicekit till rider och traktor med Briggs & Stratton motor: 4175 och Endurance 4195 Servicekitet innehåller:  Luftfilter Oljefilter Bränslefilter Tändstift Motorolja, 1.4L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Servicekit Rider/Traktor - Briggs & Stratton 3125
Husqvarna servicekit till rider och traktor med Briggs & Stratton motor: 3125 Servicekitet innehåller:  Luftfilter Oljefilter Bränslefilter Tändstift Motorolja, 1.4L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Servicekit Rider/Traktor - Briggs & Stratton 4155/M31 Intek
Husqvarna servicekit till rider och traktor med Briggs & Stratton motor: 4155 och M31 Intek. Servicekitet innehåller:  Luftfilter Oljefilter Bränslefilter Tändstift Motorolja, 1.4L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Servicekit Rider/Traktor - Briggs & Stratton 7160/7200
Husqvarna servicekit till rider och traktor med Briggs & Stratton motor: 7160 Twin engine och 7200 Twin engine. Servicekitet innehåller:  Luftfilter Oljefilter Bränslefilter Tändstift, 2 Spark plugs Motorolja, 1.4L + 0.6L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Servicekit Rider/Traktor - Kawasaki FS481V/FS541V
Husqvarna servicekit till rider och traktor med Kawasaki motor: Kawasaki FS481V Twin engine och FS541V Twin engine Servicekitet innehåller:  Luftfilter Oljefilter Bränslefilter Tändstift, 2 Spark plugs Motorolja, 1.4L + 0.6L SAE 30 Mer information om servicekitet och vilka maskiner de passar hittar du under specifikationer längre ner på denna sida. 
Husqvarna Rem, 1360mm
Husqvarna rem till åkgräsklippare.  Mått: 1360 mm. 
Husqvarna Rem, 1422mm
Husqvarna rem till åkgräsklippare.  Mått: 1422 mm. 
Husqvarna Riderkniv Combi 94cm - 213/214/216
Husqvarna kniv till Rider med 94 cm klippaggregat.  Passar till: Husqvarna Raider 213, 214 och 216
Husqvarna Riderkniv Combi 103cm
Husqvarna kniv till Rider med 103cm klippaggregat.  Mått: 
Husqvarna Riderkniv Combi 112cm
Husqvarna kniv till Rider med 112cm klippaggregat.  Mått: 
Husqvarna Traktorkniv 36"/92cm
Husqvarna kniv till traktorer med 92 cm klippaggregat. 
Husqvarna Traktorkniv 38"/97cm
Husqvarna kniv till traktor med 97cm klippaggregat. 
Husqvarna Traktorkniv 42"/107cm
Husqvarna kniv till traktor med 107cm klippaggregat. 
Husqvarna Raiderkniv - R112C/C5 / R111B/B5
 Husqvarna Raiderkniv. Passar till: Raider R112C, R112C5, R111B och R111B5.
Husqvarna Rem, 1770mm
Husqvarna rem till Rider. Originalnr: 5069829-01, 5310080-25, 5310075-53, 5895322-01

  • Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_gelia-cmyk-2015-png_listimg Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-weber-png_listimg Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-klippo-png_listimg Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-karcher-png_listimg Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-gardena-png_listimg Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-husqvarna-png_listimg
  • Artiklar till startsidan - Serva din åkgräsklippare  - ctl00_f_140px-color-fogelsta-png_listimg
 Facebook_ikon.gif  instagram_ikon.gif  youtube_ikon.gif