Välkommen till familjeföretaget sedan 1983
Två fysiska butiker och verkstäder
Komplett reservdelssortiment
Filtrera

Visar 1–18 av 112 resultat

Yxor, skogsverktyg & skogsutrustning

Verktyg, hjälpmedel & förvaring till skogsarbete

Skogsverktyg är oumbärliga för att hantera skogsmiljöer och utföra olika arbetsuppgifter relaterade till skogsbruk och skogsskötsel. Dessa verktyg är avsedda för att underlätta och effektivisera olika uppgifter som trädfällning, kvistning, sågning, och mer.

När man är ute och arbetar i skog eller natur är det viktigt att ha alla verktyg och hjälpmedel nära kroppen eller samlade på samma ställe. Skogsarbete är tufft och för att ha koll på all utrustning finns det många bra hjälpmedel. För dig som arbetar med motorsåg finns det olika typer av förvaring till motorsågen och skogsväskor. Dessa är ofta speciellt utformade för skogsarbetare och har plats till all den viktigaste utrustningen. Ett väldigt populärt hjälpmedel som de flesta skogshuggarna använder är verktygsbälte, även kallat huggarbälte. Med bältet har du alltid alla de viktigaste redskapen nära till hands. Många av verktygsbältena kan du själv bestämma vilka hölster behöver beroende på arbetsuppgift. Hölstren är speciellt utformade för skogsverktyg det finns anpassade till bland annat brytjärn, kilar, första förband och timmersax.

Märkband, märkfärg och mätverktyg är viktiga hjälpmedel vid arbete med träd. Märkutrustning används för att märka ut träd och stammar och finns i flera olika färger. När man arbetar med trädvård är det viktigt att alltid ha mätutrustning nära till hands. Här hittar du både måttband och klave speciellt utformade för mätning av träd och stammar.

Yxor & hjälpmedel vid trädfällning & vedklyvning

Vid fällning av träd, stora som små används ofta yxa, brytjärn och kilar. Yxorna finns i många olika varianter för olika typer av uppgifter. För vedklyvning rekommenderas en klyvyxa som är tillverkad för just klyvning. Det finns även snickaryxor, friluftsyxor och allroundyxor.
Kilar – precis som yxor finns i olika material, storlekar och för olika uppgifter. Fällkilar för fällning av träd och klyvkilar för vedklyvning. Välj alltid material och storlek efter arbetsuppgift.

Säkert arbete i skogen

Oavsett om du arbetar med motorsåg, röjsåg eller stångsåg är säkerheten viktigast.

Börja alltid med att bära rätt skyddsutrustning. Detta inkluderar hjälm, hörselskydd, skyddsglasögon, handskar och kängor med stålhätta. Skyddsutrustningen är utformad för att minimera risken för huvudskador, hörselskador, ögonskador och skador på händer och fötter. För det andra är utbildning viktigt. Se till att du har rätt utbildning och erfarenhet innan du använder skogsverktyg. Förstå hur varje verktyg fungerar och hur det ska användas korrekt. Följ tillverkarens rekommendationer och rådfråga experter vid behov. Känn dina egna begränsningar och arbeta inom dem. Om du inte känner dig bekväm med att använda ett visst verktyg eller genomföra en viss uppgift, be om hjälp eller utbilda dig själv innan du fortsätter.

Innan du börjar arbeta, inspektera arbetsområdet noggrant. Ta hänsyn till eventuella farliga hinder, som liggande träd, stenar eller djupa gropar. Se till att området är säkert för arbete och rensa bort farliga föremål. Regelbundet underhåll av dina skogsverktyg är avgörande. Skarpa och välunderhållna verktyg fungerar mer säkert och effektivt än slitna eller dåligt underhållna verktyg.

Om du arbetar med andra människor i skogen, se till att ni har en tydlig och effektiv kommunikation. Använda signaler, radio eller andra metoder för att hålla kontakten, särskilt om ni är utspridda i området. Om det finns specifika säkerhetsföreskrifter eller regler för skogsarbete i ditt område, följ dem strikt. Detta kan inkludera att ha rätt licenser eller tillstånd.

Om du känner att en situation är farlig eller att du inte kan utföra en uppgift säkert, avstå från att göra det tills du har de rätta förutsättningarna och utrustningen. Säkerheten måste alltid vara högsta prioritet när du arbetar med skogsverktyg.

Vi har ett stort sortiment av skyddskläder och kvalitétssäkrad skärutrustning.

Ta del av nyheter och inspiration före alla andra. Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev samtycker du
till vår dataskydds- och cookies policy.