Välkommen till familjeföretaget sedan 1983
Två fysiska butiker och verkstäder
Komplett reservdelssortiment
Filtrera

Visar 1–18 av 29 resultat

Rökning på grill - Godare grillning helt enkelt!

Prova på rökning på grill och upptäck en helt ny grillvärld, det är smidigt, enkelt och fantastiskt gott. Rökning handlar om att ge dina råvaror en ny och smakrik twist. Du kan röka genom att använda rökflis eller rökträ. Med en röklåda kan du reglera hur mycket rök du ska använda för dina råvaror. Man fyller röklådan med rökflis och ställer den på gallret. Ska du röka under en längre tid rekommenderar vi rökcunks, de passar bäst till kolgrillar och rökgrillar då de läggs mellan briketterna.

Hur röker man på en grill?

För att röka mat på en grill behöver du några saker:

För det första behöver du en grill med lock som kan hålla röken inne. En klotgrill fungerar utmärkt för rökning. Du behöver också, som vi nämnde ovan, rökflis eller rökspån av trä, som ger ifrån sig rök när de brinner. För att röka mat på grillen kan du använda en indirekt grillmetod. Det innebär att du placerar kol eller briketter på ena sidan av grillen och maten på den andra sidan, bort från direkt värme. Du lägger sedan rökflisen eller rökspånen över glöden för att generera rök.

När du genomför rökning mat är det viktigt att ha en låg och jämn temperatur. Du kan använda en termometer för att övervaka temperaturen i grillen och se till att den håller sig runt 100-120°. Maten kan ta lite längre tid att tillagas när du röker den, men det är värt det för den härliga rökiga smaken. Du kan röka olika typer av mat, som kött, fisk och grönsaker. Några populära råvaror är lax, kyckling, fläskkött och grönsaker som paprika och aubergine. Det finns också olika rökaromer du kan använda för att ge maten olika smaker, som äppelträ, mesquite eller hickory.

Kom ihåg att vara försiktig när du hanterar glöd och eld. Se till att ha en brandsläckare eller vatten i närheten ifall något skulle gå fel. Ha också i åtanke att rökning kan ta lite tid och kräver lite tålamod, men resultatet kan bli fantastiskt smakrikt.

Vilka grillar funkar för att röka?

När du vill röka mat kan du använda olika typer av grillar. Här är några vanliga grilltyper som fungerar bra för rökning:

Klotgrill: Som vi nämnde ovan fungerar en klotgrill, även känd som en kulgrill eller en Weber-grill, är en populär grill för rökning. Den har ett lock som hjälper till att hålla värmen och röken inne i grillen. Du kan använda den indirekta grillmetoden för att röka maten på klotgrillen.

Offsetgrill: En offsetgrill, även känd som en sidogrill eller en rökgrill, är utformad speciellt för rökning. Den har en separat rökbox bredvid grillområdet där du kan lägga träflis eller träspån för att generera rök. Maten placeras i grillområdet bort från direkt värme och får smak av den långsamma rökningen.

Elgrill med rökfunktion: Vissa elgrillar är utrustade med en inbyggd rökfunktion. Dessa grillar har en röklåda där du kan lägga rökflis eller rökspån för att ge maten en rökig smak. Elgrillar är enkla att använda och kräver ingen kol- eller briketteldning.

Pelletgrill: En pelletgrill, eller en träpelletgrill, är en annan typ av grill som kan användas för rökning. Denna grill använder träpellets som bränsle och har en automatisk matningsmekanism för att reglera värmen och röken. Pelletgrillar ger en konstant temperatur och rökmängd, vilket gör dem användarvänliga för rökning.

Det är viktigt att välja en grill som passar dina behov och preferenser när du vill röka mat. Oavsett vilken typ av grill du väljer är det viktigt att kunna reglera värmen och hålla röken innesluten för att uppnå bästa resultat vid rökning.

Ta del av nyheter och inspiration före alla andra. Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev samtycker du
till vår dataskydds- och cookies policy.