Japansk Wagyu

Japansk Wagyu anses vara världens finaste kött – och det med rätta. Med sin vackra marmorering, silkeslena textur och enastående smak bjuder en äkta Wagyubiff på högklassig njutning för alla sinnen. Wagyu är dessutom oerhört rikt på omättade fettsyror, vilket bidrar till köttets unika karaktär. Sprängfyllt med aromatiska oljor och så mört att det smälter på tungan – en fet dröm för varje köttälskare. Wagyukött från de främsta fullblodsuppfödarna i Kagoshima, Japan, liksom högkvalitativ F1 Wagyu från amerikanska Blackstone och välrenommerade Oakey Premium Wagyu i Australien. Beställ redan idag och få världens mest exklusiva smaksensation i din fredagskasse.

USA Short Ribs (MBS: 2-4) En riktig BBQ – low & slow

Star Ranch Angus kött kommer från USA, där djuren har ett bra liv, där de strövar fritt och rasen är Black Angus. Varje styckdetalj som får möjlighet att nära Star Ranch varumärket på etiketten är alltid:

100% USDA Choice Quality Angus (certifiering). Alltid amerikanskt kött.

Handtrimmat och putsat kött som är speciellt utvalt av slaktarmästaren.

Man kan alltid förvänta sig ett mört, saftigt och välsmakande kött när man väljer produkter från Star Ranch sortimentet.

Varudeklaration 
Variant: Ox. (Amerikansk Black Angus)
MBS: 2-4 (USDA Choice)
Foder: Kornfodrade (Grain fed)
Styckdetalj: Shortribs från Star Ranch Angus (USA)
Född i: USA
Uppvuxen i: USA
Slaktat i: USA.
Packat: Sverige.
Tryck på begreppen som länkar till mer information.

Information om styckdetaljen 
Shortribs/revbensstek är utmärkt att grilla, köttet är marmorerat och mycket smakrikt. Det kan också bräseras, långkokas och ingå i en klassisk fransk pot-au-feu. Benen ska vara kvar under tillagningen, det ger en mustigare smak. Skär inte bort bindväven, den omvandlas till gelatin under längre tids tillagning och gör att köttet blir mjukt och mört.

Då Wagyu har mer fett i sin köttstruktur så tar det något kortare tid att tillaga produkterna i Low & Slow så det gäller att man har kontroll på temperaturen.

Tillagningstips 
Revbensstek kan med fördel marineras i ex rödvinsmarinad i upp till ett dygn. Förbered inför grillningen genom att krydda med en enkel krydda, kanske salt och en pepparblandning. Grilla i ugn/på grill eller annat i låg temperatur. I slutet av grillningen kan man pensla på en glace och öka på värmen för att få en krispig yta.

 

Brisket, kungen av low & slow cooking

Sashi, Europas bästa kött som vunnit pris både 2018 och 2019 i World Steak Challenge. Ursprungsland är faktiskt Finland.

Köttet kommer från speciellt utvalda uppfödare där djur är frigående och äter gräs. När djuren sedan slaktas så väljs endast de bästa styckdetaljerna ut, manuellt, för att få platsa i Sashis sortiment. Sashi är japanska och betyder marmorering. När man ser köttet så förstår man varför. Vårt kött är en färsk Ribeye, kategori Sashi AAA vilket gör att marmoreringen ligger på mellan 4-6 på Kobeskalan (som går till 12).

Detta kött vann guldmedalj på World Steak Challenge både 2017,2018,2019.

Varudeklaration 
Variant: Ox.
MBS: (2-4)
Foder: Gräs (Grass fed), frigående djur.
Styckdetaljer: Ox bringa (Brisket) hel bit
Varumärke: Freygaard (Finland)
Född i: Finland
Uppvuxen i: Finland
Slaktade i: Finland.
Packet: Danmark / Sverige.
Tryck på begreppen för mer information

Information om styckdetaljen 
Bringa är en del av nötdjurets bröst som består av två muskler magra ”flat” och fetare ”point”. Det är en amerikansk klassiker som, tack vare grilltävlingar, blivit alltmer populär i Europa. Att laga bringa kräver inte så mycket jobb, det man främst behöver är tålamod. Det är svårt att uppskatta den exakta tillagningstiden, den beror på köttets tjocklek och fetthalt. Börja i tid, du får gärna låta bringan vila ett par timmar.

Tillagningstips
Brisket är ett ”hårt” men fantastiskt gott kött. Det måste tillagas under mycket lång tid vid låg temperatur (100-110 grader). Tyvärr finns det inga riktigt bra recept att följa för brisket – allt beror på temperatur, tid, köttdetaljens tjocklek och vikt. Köttet är klart när det är klart – men det är värt att vänta på. Det tar ca 12-14 timmar att tillaga i en Kamado Jo. Vi kan dock rekommendera att använda en smakfull rub där köttstycket kryddas rejält på alla sidor så att det får mycket smak.

Snittet är också lämpligt för Sous Vide, där den långa tillagningen vid låg temperatur gör underverk för köttet. Ett tips kan vara att lägga köttet med kryddor i en sous vide och koka på låg temp i 10 timmar för att sedan grillas klart i en grill.

 

Super premium steak house entrcote från Uruguay

Vinnare i World Steak Challange 2019
Guld- och silvervinnare i den prestigefyllda tävlingen World Steak Challenge 2019. När man läser motiveringarna nedan (på engelska) så förstår man varför uppfödarna av The Black vinner medaljer. Kort kan man säga att uppfödarna håller djurhållning väldigt högt på sin lista över insatser som ger gott kött. Djuren strövar fritt utomhus på stora arealer, de äter gräs och naturligt spannmål i mer än 120 dagar. Farmarna/uppfödarna garanterar 100% spårbarhet. Rasen ger en unik marmorering och köttet från djuren smakar underbart.

The Black är kött som man garanterar 100% spårbarhet för. Det är en frigående Black Angus ras, djuren är speciellt utvalda och de är uppfödda under öppen himmel där de strövar fritt på betesmarkerna i Uruguay. De äter gräs och naturligt och rent spannmål.

Black Angus rasen är känd för sin härliga marmorering på köttet, även för unga djur, detta mycket på grund av de är frigående, gräsätande samt minst 120 dagars kost på en utmärkt spannmålsblandning. The Black garanterar 100% spårbarhet från uppfödning till tallrik.

Varudeklaration 
Djur: Ox (Angus).
Foder: Kornfodrade (Grain fed) djur (kornfodrade i minst 120 dagar)
Styckdetalj: Entrecöte (Ribeye)
Varumärke: The Black (Uruguay)
Född i: Uruguay
Uppvuxen i: Uruguay
Slaktade i: Uruguay.
MBS: 2-4
Ålder: Maximalt 30 månader unga djur
Tryck på begreppen för mer information.

Information om styckdetaljen 
Ribeye på svenska är entrecotens kärna dvs den bästa biten på entrecoten. Det är en ädel köttdetalj som inte skall liknas med entrecote då rib eye kommer från en del ( den större ändan) av entrecoten.

En entrecôte ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten, då är köttdetaljen av bra kvalitet. Fettet ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare! Vårt kött har alltid en bra och hög marmoreringsgrad.

Tillagningstips 
Biffarna skall vara relativt tjockt skurna. De kan med fördel grillas i panna eller på grillen med lite smör, citron, vitlök samt rosmarin. Testa – ni kommer inte bli missnöjda.

TIPS! Låt köttet ligga kvar i pannan/på grillen ca 2 minuter per sida, lyft inte upp och titta på grillytan utan låt köttet ligga kvar tills det gått ca 2 minuter. Det fungerar bra att ösa smör på köttet undertiden. Låt köttet vila någon minut efter grillning/tillagning så att det inte förblöder när ni skär i det.

Om köttet är ett helt stycke kött dvs en bit på 1kg och över det så är tipset att salta rejält, kanske med ngt chilisalt eller liknande, peppra med måtta. Stek/grilla biten på alla sidor så köttstycket får en rejäl yta. Därefter lägger ni in köttet på en plåt eller in en braspanna med lite smör och vitlök i, därefter lägg in i ugnen. Sätt ugnen på ca 150c. Temperatur på ca 52c. Det går bra att ösa köttet med smöret under tiden.

När ni nått rätt innertemperatur så ta ur köttet och låt det vila i ett butchers paper eller liknande (bakplåtspapper fungerar). Låt vila i minst 10 minuter innan ni trancherar/skivar köttet. Njut. Skulle någon av era gäster inte gilla köttet medium rare så går det bra att steka på/grilla på de skurna biffarna 1/2 minut på varje sida. Avsluta med att salta och peppra efter önskemål

 

Amerikansk Ryggbiff (striploin) MBS: 2 -4

Greater Omaha  – Amerikansk Toppkvalitet 
De får djur från närliggande gårdar till slakt som ligger maximalt 40 mil från Omaha, Nebraska. Regionen är i USA känd som The Napa Valley of Beef.

Deras djur strövar fritt, betar gräs och som komplement får de spannmål från trakten för att uppnå den bästa kvaliteten på kött med en underbar marmorering.

På detta sätt uppnår man en hög och jämn kvalitet som ger extremt mört kött med en tydlig smakbild av nötigt smör.

Greater Omaha ingår i USDA prime beed nätverk vilket innebär top 3% av premiumkvalitet i USA. Varje stycke kött är handplockat för sin marmorering, textur samt mörhet innan dessa styckdetaljer skickas vidare till mörningsrummen.

Alla rancher som ingår i USDA:s nätverk följer strikta regler gällande djurhållning, både etiskt och praktiskt och många av farmarna ägs av både 3:e och 4:e generationens farmare, allt för säkerställande av kvalitet. Många av farmarna skördar sitt eget spannmål på sin egen mark som de sedan matar sina djur med – närodlat kan man säga.

Varudeklaration 
Variant: Ox. (Amerikansk Midwestern Black Angus)
Foder: Kornfodrade (Grain fed)
Styckdetaljer: Ryggbiff (Striploin)
Varumärke: Greater Omaha (USA)
Född i: USA
Uppvuxen i: USA
Slaktat i: USA, Omaha
MBS: 2-4 (USA Choice +)
Ålder: Maximalt 30 månader
Levereras som: fryst artikel / skickas som upptiningsartiklar, fortsätt tina i eget kylskåp vid mottagande.
Tryck på begreppen som länkar till mer information.

Information om styckdetaljen 

Striploin är den främre delen av ryggbiffen, innan den övergår i entrecôte som för övrigt heter rib eller rib eye på amerikanska

Ryggbiff som det heter på svenska eller som på engelska

Stirloin är den bakre delen av ryggbiffen, ovanför filén.

Tomahawk är entrecote med ett långt ben kvar.

Tillagningstips 

Om man vill ha en ren mör köttbit är grillad ryggbiff det rätta valet. Köttet är mört, lättlagat och känns lyxigt på tallriken. Med valfri kryddning och goda tillbehör kan denna biff få det att vattnas i munnen på vem som helst. Alltid en vinnare på grillen!

Tips på helgrillad ryggbiff: Blanda en valfri marinad, din favorit. Putsa eventuellt köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Blanda marinaden och häll på den i påsen. Se till att köttet täcks ordentligt av marinaden. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, helst över natten. Torka av köttet och grilla det på medelvarm gasolgrill eller över indirekt kolglöd. Lägg på lock. Vänd flera gånger under grillningen. Grilla tills innertemperaturen är 52-54c, det tar ca 45 minuter-1 timme. Om du tillagar köttstycket i ugnen så rekommenderar vi att ni kör köttet på 150c i ugnen. Det tar lite längre tid men det blir bättre, tycker vi. Dock skall köttet, vid ugnstillagning, stekas i panna först. Stek så att stycket får en snygg yta, förslut porerna på köttet. Låt köttet vila i smörpapper ca 20 minuter innan det skärs upp. Salta köttet före servering. Servera gärna med en egenslagen bearnaise.

 

Amerikansk Flap Meat MBS: 2- 4

Angus Flap Meat (Kållap) Greater Omaha, USA
Testa Flap Meat, en allt mer populär styckdetalj som hittat hela vägen till finrummet

Greather Omaha – Amerikansk Toppkvalitet 
Från närliggande gårdar till slakt som ligger maximalt 40 mil från Omaha, Nebraska. Regionen är i USA känd som The Napa Valley of Beef.

Strövar fritt och betar gräs och som komplement får de spannmål från trakten för att uppnå den bästa kvaliteten på kött med en underbar marmorering.

På detta sätt uppnår man en hög och jämn kvalitet som ger extremt mört kött med en tydlig smakbild av nötigt smör.

Greather Omaha ingår i USDA prime beed nätverk vilket innebär top 3% av premiumkvalitet i USA. Varje stycke kött är handplockat för sin marmorering, textur samt mörhet innan dessa styckdetaljer skickas vidare till mörningsrummen.

Alla rancher som ingår i USDA:s närverk följer strikta regler gällande djurhållning, både etiskt och praktiskt. Många av farmarna ägs av både 3:e och 4:e generationens farmare, allt för säkerställande av kvalitet. Många av farmarna skördar sitt eget spannmål på sin egen mark som de sedan matar sina djur med – närodlat kan man säga.

Varudeklaration 
Djur: Ox. (Amerikansk Midwestern Black Angus)
Foder: Kornfodrade (Grain fed)
Styckdetaljer: Kållap (Flap Meat)
Varumärke: Greater Omaha (USA)
Född i: USA
Uppvuxen i: USA
Slaktat i: USA, Omaha
MBS: 2-4 (USAD Choice + )
Ålder: Maximalt 30 månader unga
Levereras som: fryst artikel / skickas som upptiningsartiklar, fortsätt tina i eget kylskåp vid mottagande.
Tryck på begreppen som länkar till mer information.

Flap meat är en riktigt bra och prisvärd bit nötkött. Det är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bukmuskeln på kon. Den påminner lite om en flankstek, men är inte riktigt lika grovfibrig, och dessutom är den aningen mer marmorerad.

Tillagningstips
Du vet att Flanksteak och precis bredvid flanken sitter Flap meat (Flapsteak) eller Flap-kött om du vill. En rolig, platt bit med långa fibrer. Marinera den, släng den på en brännande grill eller grillpanna (om du har en som är tillräckligt stor) i 5 minuter och skär sedan upp i ca. 1 cm tjocka skivor över fibrerna – halleluja.

 

Sashi T-bone steak 500 g – MBS: 4 – 6 fryst

Sashi T-bone steak 
En T-bone stek, 500g en underbar styckdetalj, utöver det vanliga – en showstopper och grillkvällens snackis. Vill man göra något lite extra så är T-bone ”the shit”.

Sashi, Europas bästa kött som vunnit pris både 2018 och 2019 i World Steak Challenge.

Köttet kommer från speciellt utvalda uppfödare där djur är frigående och äter gräs. När djuren sedan slaktas så väljs endast de bästa styckdetaljerna ut, manuellt, för att få platsa i Sashis sortiment. Sashi är japanska och betyder marmorering. När man ser köttet så förstår man varför. Vårt kött är en färsk Ribeye, kategori Sashi AAA vilket gör att marmoreringen ligger på mellan 4-6 på Kobeskalan (som går till 12).

Detta kött vann guldmedalj på World Steak Challenge både 2017,2018,2019.

Varudeklaration 
Variant: Ox.
MBS: (4-6)
Foder: Gräs (Grass fed) frigående djur
Styckdetalj: T-Bone steak. singelpackad (500g)
Varumärke: Sashi (EU)
Född i: Finland /Tyskland, Danmark eller Polen
Uppvuxen i: Finland /Tyskland, Danmark eller Polen
Slaktade i: Finland /Tyskland, Danmark eller Polen
Tryck på begreppen för mer information.

Information om styckdetaljen 
Den berömda T-bone steken kallas så eftersom det i köttbiten syns ett ”T”-format ben. Det är bara ett fåtal specialister som kan skära denna biff, vilket gör att det svårt att hitta denna styckdetalj i butik. Alltså T-Bone – föreställ er att slaktaren skär tvärs genom ryggraden, på den skurna övre delen, den så kallade tjockare sidan finns två köttbitar – som är åtskilda med det övre benet. Här ser vi formen av bokstaven T som har gett namnet åt biffen.

T-bone steak består av två typer av kött – ytterfilén och den tunnare innerfilén. Den kombinerar den mjuka Filet mignonen (en muskel som inte rör sig, så mjuk att den smälter i munnen) och balanserade smaken av Striploin (den del av nötkreaturen med den alla starkaste nötköttssmaken). Det är speciellt att tillaga en t-bonesteak och tack vare benet så blir köttet mer smakrikt, mer aromatiskt(umami, köttsmak).

Rekommenderad tillagning – medium eller medium rare. Gärna reverse sear tillagning.

 

Tillagningstips
Varför inte tillaga med Reverse Sear:

Vad är då reverse sear?

Till en början kan jag säga att för att kunna använda denna metod så krävs en köttermometer. Annars funkar det inte.

Det finns folk som påstår sig kunna känna vilken temperatur en köttbit har med bara handen och det är väldigt svårt, nästan omöjligt och varför chansa.
Inget slår en exakt temperatur uppmätt med en termometer.

Reverse sear innebär att du börjar med att grilla ditt kött på indirekt värme på låg temperatur. När du nästan nått upp till önskad innertemperatur så vilar du istället köttet. tex för en bit Ryggbiff som jag vill ha upp till ca 57 grader, så plockar jag av den vid 49-50 grader.

Vid vilan rekommenderar vi dig att använda ett bra slaktarpapper. Pappret gör att köttbiten får andas lite och kokas inte färdigt som den lätt gör i ett foliepaket.

En T-bone hade vi rekommenderat att tillaga till ca 50 grader sen ta av och låta vila.

Vilan här är viktigt
Det är inte ovanligt att vila en bit kött i ca 30-45 minuter. Vi brukar säga ju längre desto bättre. Under tiden gör man i ordning grillen så att man får en hög temperatur på gallret.

Nu bränner vi på köttbiten ordentligt för att få fin grillyta.
Tänkt på att det inte behövs så lång tid här, för risken är att du översteker din kära köttbit igen, och det gör ju ingen glad. Använd gärna dig av termometern igen för att inte misslyckas.

Vill du kan du låta köttet vila igen en liten stund till innan du serverar.

Du kommer få en underbar upplevelse med detta stycke kött – vi lovar!

 

Tomahawk steak

Tomahawk steak, The Fat Cow (Ireland) 
Vårt senaste tillskott inom premiumkött kommer från farmen Stockman på den gröna ön, Irland. Stockmans kött kommer från gräsuppfödda. Detta kött representerar troligtvis det bästa som Irland har att erbjuda. De är uppfödda på gårdar där kunskapen om hållbar produktion är en garanti för friska och välmående. De är maximalt 36 månader gamla vid slakt väljs noggrant ut på gårdarna enligt principen ”selected by eye”. Styckarna gör ett urval av de bästa detaljerna där dessa putsas, trimmas och förpackas enligt konstens bästa regler. Stockmans urvalsprocess borgar för ett kött som ger en karakteristisk ”smak av gräs” och en naturlig uppfödning som gör att varje konsument kan, med gott samvete, njuta ett premiumkött från Europa.

Lite nyttig information kring gräsfodrad boskap:

I de fall där gräsfoder är den största delen av födan för nötboskap de idisslar så blir matsmältningen uppbyggd på friskt grönt gräs jmf med djur som äter spannmål så finns där några karakteristiska skillnader.

Färgen på fettet blir mörkare och mer orangefärgat hos gräsätande djur. Detta beror på den höga halten av betakaroten. Köttet är oftast mycket mörkare med en mörkröd färg, vilket förklaras med att djuren får i sig mer vitaminer, mineraler och spårämne.

Det intramuskulära fettet, marmoreringen, är något mindre än på djur som äter även spannmål i slutet av uppfödningen. Ras på djuren har såklart också stor påverkan på marmoreringsgraden.

Smaken anses av många vara mer ren, tydlig, en ”riktig” köttsmak.

Irland, den gröna ön, erbjuder underbara förutsättningar för att föda upp djur på gräs.

Information om styckdetaljen
Tomahawk är entrecote med ben/ribeye. Detaljen har fått sitt namn efter stridsyxan som har använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Tomahawk är precis som ribeye väldigt mör och fettrik vilket gör att den lämpar sig allra bäst att grilla eller steka. Det krävs ingen exotisk kryddning eller marinad, det räcker gott och väl med lite salt och peppar. Köttyxans karaktäristiska utseende gör den ofta till grillkvällens snackis.

Varudeklaration 
Djur: Ox.
Foder: Gräs (Grass fed)
Född i: Irland
Uppvuxen i: Irland
Slaktad i: Irland
Maximalt 36 månader innan slakt
MBS: 1-3
Tryck på begreppen för mer information

 

Premium högrevsfärs (högrev och oxtalg), fryst 

Premium högrevsfärs 
På våra kunders begäran har vi nu äntligen tagit fram vår egen hamburgerfärs, varsamt mald i rätt konsistens och textur. Vi har använt premiumhögrev och även adderat extra talg för rätt fetthalt och för smakens skull.

Många vill göra sina egna hamburgare – man vill välja storlek på burgaren, vill smaksätta färsen men man ha inte alltid tillgång till en köttkvarn, eller för den delen tillgång till rätt råvara. Nu har vi gjort det enkelt för alla burgarkonnässörer!

Vi har tagit fram en supergod färs, mald till perfektion, så nu kan ni göra egna burgarpuckar, smashburgare eller valfri favoritfärsrätt!

Varudeklaration
Djur: Nöt
Foder: Kornfodrade (Grain fed)
Styckdetalj: Högrev, nöttalg
Varumärke: The Fat Cow (EU)
Född i: EU
Uppvuxen i: EU
Slaktade i: EU
MBS: 2-4
Ålder: Upp till 30 månader.
Levereras som: fryst artikel, skickas som upptiningsartiklar, fortsätt tina i eget kylskåp vid mottagande.
Tryck på begreppen som är länkade till mer information.

Ingredienser 
Nötfärs, fetthalt: 18%., oxtalg. Packat i Danmark.

Näringsinnehåll 
Energi 750 kj (180 kcal), Fett: 18%, Varav mättat fett: 5g, Kolhydrat: 0g, Varav sockerarter: 0g, Protein: 20g, Salt: 0.2%.

Information om styckdetaljen
Högrevet sitter på nötdjurets skulderparti mellan entrecôte och hals. Det är ett prisvärt och smakrikt framdelskött, utmärkt till gryta och wok, men kan också användas till stek och färs. Talget kommer från nötdjur och är djurets fett. Detta sätter extra smak och ger rätt fettmängd för en färs.

Framförallt fungerar högrevet och nöttalgen till att malas ner och bli den bästa hamburgarfärsen som finns!

Tillagningstips 
Burgarna ska stekas eller grillas till den innertemperatur man önskar, allt från blodig till välstekt (58°C – 70° C). Vi på The Fat Cow grillar gärna till 58° – 59° C, för att sedan låta burgarna vila någon minut. Därefter ”klär man burgaren” med önskade tillbehör