3 fysiska butiker
Fri frakt över 1 000 kr
Snabba leveranser

Vertikalskärare

Med hjälp av en vertikalskärare kan du enkelt förbättra din gräsmatta efter torkan.

När du vertikalskär din gräsmatta släpps syre och solljus in i gräsmattan vilket leder till god tillväxt. Den optimala tiden att använda en vertikalskärare är på våren mellan april och maj. Detta är ett enkelt och effektivt sätt att få gräsmattan grönska igen. Vi erbjuder vertikalskärare även kallat gräsmatteluftare från Husqvarna och AL-KO, både bensindrivna, batteridrivna och eldrivna. 

Pris
Popularitet
Namn
Pris
Pris (dyrast först)
Visa flerVärt att veta om du ska vertikalskära

Kontrolla om gräsmattan behöver vertikalskärning
Dra en liten metallkratta genom din gräsmatta: Ser du mossa eller gamla klipprester är det dags för en vertikalskärning – även om ogräset tar över på din gräsmatta, vilket är ett tydligt tecken på att ditt gräs inte växer på rätt sätt.

Så fungerar en vertikalskärare
En vertikalskärare har en roterande vals med stål blad som penetrerar marken under en kort tid vid varje rotation.

Höjdjustering 
Det är viktigt att tänka på höjden när du vertikalskär. Ställ in rätt höjd vid vertikalskärning, två till tre millimeter inträngningsdjup bör inte överskridas. Uppsamlingslådan är också viktig så att rester kan tas om hand omedelbart.

Markbeskaffenhet 
Så kallade "gräsrester" bildas främst på lerig jord, skuggade ytor, eller områden som tenderar att bli vattenmättade. Sådan mark bör du vertikalskära och lufta oftare.

Rätt tid för vertikalskärning 
Det är bäst att vertikalskära på våren (april-maj) och hösten (september). Efter vertikalskärningen bör gräsmattan ges tid att regenereras. Vänligen klipp gräset innan vertikalskärningen.

Bensin- och el vertikalskärare 
Eldrivna vertikalskärare är lämpliga för medelstora gräsytor och har en låg buller- och utsläppsnivå. Bensindrivna vertikalskärare kan användas flexibelt på stora ytor.


Bensindriven eller eldriven vertikalskärare? 

Har du en mindre eller medelstor gräsmatta som ska vertikalskäras kan du snabbt vertikalskära med en eldriven enhet. Fördelen med en bensindriven vertikalskärare är dess flexibla och sladdlösa användning. En bensindriven vertikalskärare rekommenderas för större trädgård eller svåråtkomliga ytor. Dess kraftfulla motor klarar också av att bearbeta hårdare gräsytor. 


Vad innebär vertikalskärning egentligen?

Processen som sker vid vertikalskärning kan gämföras med manuell användning av en kratta med täta tänder för att genomborra marken en bit, följt av utdragning av en del av de oönskade gräsresterna på vägen upp. Vertikalskärningsvalsen har graderade skärblad av stål som penetrerar torven och avlägsnar gamalt gräs, mossa och växtrester. En vertikalskärare fungerar även på små ytor. Vid vertikalskärning av stora ytor rekommenderas en motordriven vertikalskärare. 

Oavsett vilken typ av vertikalskärare som används är det viktigt att ta bort de växtdelar som har dött under vintern, eftersom de tar bort ljus och luft från det spirande gräset. Det är endast en torr, nyklippt gräsmatta som bör vertikalskäras.   


När och hur ofta skall gräset vertikalskäras?

Först när frost kan uteslutas bör du behandla din gräsmatta. Du bör alltså inte vertikalskära den för tidigt på året, det är också viktigt att marken har torkat. Gräsmattan ska klippas ned till ca 3-4 cm innan vertikalskärning för att uppnå ett så bra resultat som möjligt. Det gör att vertikalskäraren lättare kommer igenom gräset ned till jorden. 

När vertikalskärningen ska utföras beror lite på väderförhållanden, men det bör göras mellan mars och maj. Det är även möjligt att vertikalskära i september, så länge det finns tillräckligt med jordvärme. Det räcker att vertikalskära en till två gånger per år. 


Detta bör du vara medveten om vid luftning

Luftning och vertikalskärning är inte samma sak. Luftning av gräsmattan bör göras regelbundet, i motsats till vertikalskärningen kan luftningen ske ofta fördelat över hela året, detta för att det gröna ska hålla sig fräscht längre. Det finns vertikalskärare som utöver vertikalskärningsvalsen är utrustad med en luftningsvals. Luftningen gör att jorden under gräsmattan får syre, den rispas lätt med luftningsvalsen som är försedd med pinnar av stålfjädrar. 

Luftningsprocessen är viktig eftersom ytan komprimeras efter vertikalskärningen och får där med inte mer syre. Dessutom tar gräset upp vattnet bättre efter luftningen och förhindrar så kallad vatten mättnad. Näringsämnena när därmed gräsrötterna på ett mer effektivt sätt. 


Åtgärder efter luftning och vertikalskärning

Oavsett om du vertikalskärt eller luftat gräsmattan bör gräset vattnas och gödslas kraftigt efteråt. Detta är välgörande för jord och växter som kan känna av vattnet och syret ända ned till växtrötterna. Det är efter vertikalskärningen gödslet har störst effekt, eftersom näringsämnena då tas upp och bearbetas som bäst. Eventuellt behöver nya gräsfrön sås. 

Slutsatsen är att vertikalskärning och luftning inte bör glömmas av någon trädgårdsägare. För att få finast möjliga gräsmatta behöver den få en riktig peelingbehandling en eller två gånger per år. Följs detta kommer din gräsmatta växa i full glans till våren. 


 

  • Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_gelia-cmyk-2015-png_listimg Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-weber-png_listimg Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-klippo-png_listimg Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-karcher-png_listimg Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-gardena-png_listimg Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-husqvarna-png_listimg
  • Trädgårdsprodukter - Vertikalskärare - Vertikalskär & få en grönare gräsmatta | Liljekvists - ctl00_f_140px-color-fogelsta-png_listimg
 Facebook_ikon.gif  instagram_ikon.gif  youtube_ikon.gif